>
szerda, 15 május 2019 13:17

Fenntartható növekedésre törekszik a DACHSER

Írta: Jászay Dorottya (Sterncom)
Értékelés:
(0 szavazat)
Fotó: dachser.com Fotó: dachser.com

A logisztikai szolgáltató 5,5 %-os növekedést jelentett be. Az európai export üzletág továbbra is a növekedés motorja, de a vállalat új rekordot döntött a szállítmányozásban, illetve a szállított tömeg növelésében és a munkaerő gyarapításában is.

A DACHSER 2018-ban ismét jelentős növekedést ért el. A logisztikai szolgáltató 5,5 %-kal emelte nettó árbevételét, mely így elérte az 5,57 milliárd EURO-t. Ahogy az előző évben is, a 83,7 millió küldeményszám 2,5%-os emelkedést és a 41,3 millió tonna szállított tömeg pedig 3%-os növekedést eredményezett. A DACHSER-nél jelenleg 30 609 munkavállaló dolgozik, ebből 1 511 fő tavaly érkezett a céghez, így a DACHSER a munkaerő bővítésében is rekordot döntött.

A magyarországi Liegl&Dachser a német anyavállalathoz hasonlóan komoly növekedést produkált. A 2017-ben elért összesített, konszolidált 78,6 millió EURO-s nettó árbevétel után 2018-ban 81,4 millió EURO-s bevételt produkáltak, ami 3,5 %-os növekedést jelent.

 

A globális logisztikai szolgáltató növekedéséhez ismét hozzájárultak a kedvező gazdasági feltételek. Bizonyos kihívások azonban egyre szembetűnőbbek: többek között a hivatásos járművezetők és a logisztikai szakemberek hiánya; az esetleges kapacitásbeli hiányosságok, amelyek a szezonális csúcsidőszakok és a teherszállítási kapacitás hiányának az eredményei; a növekvő bizonytalanság a dízelmotorokra vonatkozó vezetési tilalommal kapcsolatban, valamint a Brexit, és az ebből fakadó nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok jövője. „2018-ra nyilvánvalóvá vált, hogy a logisztikának a szűkös erőforrások kezelésére kell összpontosítania” – magyarázza Bernhard Simon, a DACHSER vezérigazgatója. „E háttér ellenére fontosnak tartjuk, hogy a növekedést határozott céllal kezeljük, hogy azzal fenntartsuk az egészséges egyensúlyt a minőség, a folyamatok és a költségek között. Csak a fenntartható növekedés segítheti munkatársainkat és ügyfeleinket” – nyilatkozta Simon.

Üzleti fejlődés számokban

A DACHSER közúti szállítmányozási (Road Logistics) üzletága – mely magába foglalja az ipari alapanyagok (European Logistics) és az élelmiszerek (Food Logistics) szállítását és raktározását – 2018-ban ismét dinamikus növekedést mutatott: konszolidált nettó árbevételét 6,6 %-os növekedéssel 4,47 milliárd EURO-ra tornázta.

A Eureopean Logistics (EL) mutatta a legerősebb fejlődést, mintegy 7 %-os gyarapodással nettó 3,55 milliárd EURO-s bevételt termelt. A szállítmányok mennyisége és a szállított tömeg egyaránt 3,1 százalékkal nőtt. „Mind a négy regionális üzletág jelentősen erősítette a hálózatot. A hálózat erősödésének hatása az export üzletágban biztosítja az EL üzletág további gyarapodását, ugyanakkor garantálja a kölcsönös növekedést” – mondja Simon.

A DACHSER Food Logistics üzletága is jelentős átbevételre tett szert 2018-ban. A konszolidált nettó árbevétel 5,3 %-kal 917 millió EURO-ra nőtt. A küldemények változatlan számát az előző évhez viszonyítva a 2 %-os összesített szállított tömeg növekedés ellensúlyozta. „A stratégiát továbbra is a minőség határozza meg, hiszen ez eddig is kifizetődött. Az élelmiszer üzletág évek óta folyamatos fejlődést mutat, mind a belföldi szállítmányozás, mind a szerződéses logisztika területén. A határokon átívelő szállítmányozások fejlődési üteme szintén biztató” – jelentette ki Simon. „Ugyanakkor hátránynak tekinthető a rakodótér és a járművezetők hiánya, ráadásul a volumenbeli szezonális ingadozások is erősen érintik ezt a szegmenst.”

Az Air&Sea Logistics üzletág ismét ingadozónak bizonyult. Az árfolyamhatások, a csökkenő fuvardíjak és a kínai-európai útvonalon bekövetkező volumen visszaesés következtében a konszolidált nettó árbevétel 1,19 milliárd EURO körül stagnált. A szállítmányok számának 2,9 %-os csökkenését a 6,6 %-os szállított tömeg növekedés – főként a tengeri áruszállítás terén. „2020-ra az összes izolált megoldást az Othello szállítmányozásszervezési rendszerünkkel kívánjuk helyettesíteni, amelyet házon belül fejlesztettünk ki. 2018-ban véglegesítettük a rendszer bevezetését Kínában, amely a projekt egyik fontos mérföldkövének számít” – tette hozzá Simon. „A légi és tengeri árufuvarozás terén a fenntartható növekedés kulcsa az összetett felületek összekapcsolása és azok kezelése, valamint a logisztikai rendszerünk hatékony integrálása. Ahogyan az európai szárazföldi szállítmányozásban is tapasztaltuk, az intergrációba és a szabványosításba befektetett erőfeszítéseink itt is megtérülnek.”

Hálózati- és munkaerőbefektetések

A DACHSER növekedése érdekében szűkös erőforrások idején kritikus fontosággal bír a személyügyi kérdésekbe, teljesítménybe és a fejlesztésekbe történő befektetés. 2018-ban a vállalat 126 millió EURO-t fektetett logisztikai létesítményekbe, informatikai rendszerekbe és műszaki berendezésekbe. 2019-re a vállalat 234 millió EURO-t különített el erre a célra. A DACHSER nagy hangsúlyt fektet a képzésre is, amely igen sikeresnek bizonyult, különösen a sofőrök képzése terén. „Jelenleg 207 fő részesül oktatásban a Dachser Service & Ausbuildings GmbH.-ban azért, hogy profi sofőrökké válhassanak. Ezzel Németország egyik legnagyobb sofőrtovábbképzési központja a miénk. Következő lépésként a tranzitterminálokban és raktárakban dolgozó munkatársak továbbképzésére helyezzük a hangsúlyt,” mondja Simon.

Bevételek összesítve:

Nettó árbevétel (EUR millió)

2018

2017

Változások

Road Logistics

4,465

4,187

+6.6%

European Logistics

3,548

3,316

+7.0%

Food Logistics

917

871

+5.3%

Air & Sea Logistics

1,185

1,190

-0.4%

Konszolidáció
(Az 50%-nál kisebb tulajdoni hányadú részesedések árbevételével csökkentve)

-80

-98

 

Gyűjtő

5,570

5,280

+5.5%

 

A bruttó bevételek áttekintése (vámok, behozatali adók, stb.)

Bruttó árbevétel (EUR millió)

2018

2017

Változás

Road Logistics

4,741

4,441

+6.8%

European Logistics

3,824

3,570

+7.1%

Food Logistics

917

871

+5.3%

Air & Sea Logistics

1,835

1,785

+2.8%

Konszolidáció
(Az 50%-nál kisebb tulajdoni hányadú részesedések árbevételével csökkentve)

-83

-107

 

Gyűjtő

6,493

6,118

+6.1%

 

### 

A DACHSER-ről:

A Dachser a logisztikai iparág egyik globális vezetőjeként már évtizedek óta sikeresen bizonyítja, hogy elkötelezett munkatársak és innovatív gondolkodás segítségével egy kis családi cég is naggyá válhat. Ez a hozzáállás tette lehetővé, hogy Thomas Dachser 1930-ban megalapíthassa a vállalatot Kemptenben.Az elmúlt közel 90 év kitartó munkája meghozta gyümölcsét, a Dachser ma már a rendszerlogisztika egyik legnagyobb nemzetközi vezetője. Hatékonyan működő globális szállítási hálózata, piacvezető informatikai megoldásai világszerte garanciát jelentenek a logisztikai hálózati lehetőségek egyedülállóan intelligens ötvözetének és integrációjának megteremtésére.

A világszinten közel 30 600 fővel, 399 telephellyel működő Dachser 2018-ban 5,57 milliárd EUR árbevételt generált. A németországi székhelyű logisztikai szolgáltató összesen 83,7 millió darab, 41,3 millió tonna össztömegű szállítmányt mozgatott.

A Liegl&Dachserről:

A Dachser jelenleg 44 országban van jelen, a magyar piacon 1999 óta képviselteti magát a szállítmányozási és a logisztikai piac meghatározó szereplőjeként. A pilisvörösvári székhelyű vállalat az ország egyik legmodernebb logisztikai bázisát üzemelteti. Belföldi hálózatába 8 vidéki és egy budapesti telephely tartozik, ahol több mint 300 munkatárs dolgozik. A kiemelkedő szállítmányozási és logisztikai tevékenységeket a magas színvonalú adminisztratív háttérszolgáltatás biztosítja. Magyarországon napi szinten 15 járat indul közvetlen úticélok felé. Az elmúlt évek eredményei alapján a Dachser továbbra is töretlen és dinamikusan fejlődő szereplője a szolgáltatási szférának: 2018-ban 3,5%-os forgalomnövekedést ért el, ez 81,4 millió EURO árbevételt jelent.

A Dachser alábbi két üzletága foglalja össze a szállítási logisztikát: a közúti szállítmányozási üzletág (Road Logistics), amelyhez hozzátartozik az ipari termékek (European Logistics) és az élelmiszerek (Food Logistics) szállítása és tárolása, valamint az Air&Sea Logistics üzletág. A vállalat emellett a raktározás, illetve az ügyfélspecifikus szolgáltatások terén is világszínvonalú szolgáltatásokat kínál.

A szervezeti egységeket számos egymással szoros összefüggésben lévő szolgáltatás támogatja a vállalat hatékony működésének érdekében, úgymint a Dachser Contract Logistics és a Consulting (tanácsadás), valamint a vegyipar és a DIY-szektor iparág-specifikus megoldásai.

Magyarországon előtérbe kerül a Dachser Food Logistics egyre bővülő és fejlődő üzletága, amely az élelmiszeripar számára kínál hatékony logisztikai megoldásokat.

A Food Logistics üzletágról

A vállalat különálló üzletága, a Food Logistics a fagyasztást nem igénylő, hőmérséklet-ellenőrzött hűtött áruk szállításához biztosít megoldást, amely egyedülálló módon Európa egyetlen értékesítési pontjaként kezelhető. A pontos tranzitidőkkel definiált napi járatindításoknak köszönhetően a szállítások biztonságosan és pontosan megtervezhetők. A vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a személyre szabott élelmiszerlogisztikára.

A Dachser ügyfelei a németországi és európai élelmiszeriparból, az élelmiszer kiskereskedelmi szektorból és a gasztronómia egyéb területeiről egyaránt érkeznek. Az igényeket követve a Dachser maradéktalanul lefedi a logisztikai elvárások teljes körét a kiskereskedelmi logisztikától a beszerzési és elosztási logisztikán át, az integrált, számos helyen megtalálható több-felhasználós raktárak szerződéses logisztikájáig. Ezen belül a hőmérséklet-érzékeny áruk széles spektrumát is mozgatják, illetve a tartósított élelmiszerek széles körét. A nemzetközi hálózat a Dachser Air & Sea Logistics üzletágán keresztül is elérhető.

A Dachser saját telephelyei mellett megbízható partnervállalati hálózattal is rendelkezik, így teszik lehetővé, hogy minden országban gyorsan és rugalmasan reagáljanak ügyfeleik igényeire. A Dachser lépést tart a digitalizáció úttörő technológiai újításaival, a piacon korábban egyetlen folyamat- vagy raktárirányítási rendszer sem felelt meg a cég által támasztott magas információs technológiai elvárásoknak. Ezért már a korai években kifejlesztették saját online folyamatirányítási rendszerüket, amely rendkívül ügyfélbarát módon terjed ki az összes üzletágra, illetve központi német standarddal működik. A vállalat webalapú eszközei világszerte közvetlenül kötik össze az ügyfeleket a szolgáltatásokkal, akár szállítási, akár raktározási rendszert kívánnak elérni. A Dachser 18 országban jelen lévő globális rendszerén keresztül egyesíti a légi és a tengeri szállítmányokat, valamint a vállalat szárazföldi és raktározási tevékenységéhez is csatlakozik.

A Dachser minőségbiztosítási rendszere egyértelműen meghatározott szabványokat és folyamatos minőségellenőrzést garantál. A vállalat munkatársai komoly figyelmet fordítanak az ügyfeleik által meghatározott tranzitidők és higiéniai előírások, valamint a vonatkozó helyi és európai jogi szabályok szigorú betartására. Meggyőződésük, hogy a munkatársak rendszeres és átfogó képzése, valamint a korszerű eszközpark garanciát jelent az érzékeny élelmiszerek megfelelő kezelésére.

A növekvő tendenciát mutató Food Logistics üzletág is jelentős átbevételre tett szert 2018-ban. A konszolidált nettó árbevétel 5,3 százalékkal 917 millió euróra nőtt. A szállítmányok változatlan számát az előző évhez viszonyítva a 2 százalékos összesített raksúlynövekedés ellensúlyozta. Az évek óta fejlődő élelmiszer üzletág a lokális szállítmányozás, valamint a szerződéses logisztika területén is előrelépést generál.

 

Dachser

Globális adatok

Magyarországi adatok

Cégnév

DACHSER SE

LIEGL & DACHSER

Alapítás éve

1930

1999

Menedzsment

Bernhard Simon (Elnök), Michael Schilling (Elnökhelyettes), Burkhard Eling, Thomas Thomas Krüger, Alfred Miller, Wolfgang Reinel, Alexander Tonn

Roman Stolicny (vezérigazgató), Engelbert Liegl (ügyvezető igazgató), Szontágné Hajnal Zsuzsanna (értékesítési vezető)

Munkatársak száma

30 609

329

Éves bevétel

5,57 milliárd EUR

81,4 millió EUR

Telephelyek száma

396

9

Szállítások

83.7 millió

623.900

Szállított tömeg

41.3 millió

593.499

 

 
Megjelent: 64 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 16 május 2019 15:25

PRESS RELEASE HUNGARY

Elérhetőségek:

Telefon: +36-70-882-6760
E-mail: info@pressreleasehungary.com

© 2018 Press Release Hungary. Minden jog fenntartva! - All Rights Reserved. Designed By Svsco