>
hétfő, 09 szeptember 2019 13:47

Újkori világbemutató Pécsett!

Írta: Halász Kinga (ZsÖK)
Értékelés:
(0 szavazat)
Vashegyi György | Fotó: Wágner Csapó József Vashegyi György | Fotó: Wágner Csapó József
Joseph Bodin de Boismortier bámulatos barokk operája, az Ámor utazásai világhírű francia énekművészek tolmácsolásában csendül fel a Kodály Központban szeptember 21-én 19 órától.  A közel 300 éves mű a 18. század óta a világon most először hallható!

Boismortier (1689–1755), a francia barokk stílus saját korában egyik legelismertebb zeneszerzője volt. Talán legnagyobb szabású művét, a párizsi Királyi Operaház számára 1736-ban írt Amor utazásai (Les Voyages de l’Amour) című opera-ballettet koncertszerű, korhű előadásban hallhatják az érdeklődők. A romantikus történet kiváló, a barokk operák előadásában avatott, világhírű francia énekművészek, valamint a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar közreműködésében elevenedik meg, Vashegyi György vezényletével.

- A pécsi előadás egyik különlegessége lesz 4 világhírű francia barokk specialista szoprán (az angol Katherine Watson, a holland Judith Van Wanroij, és két francia énekesnő, Chantal Santon-Jeffery és Katia Velletaz) együttes közreműködése – tudomásom szerint ők még soha nem énekeltek mind a négyen együtt egy produkcióban, s ez rendkívüli élmény lesz – számolt be az előadás karmestere, Vashegyi György. Hozzátette: a Purcell Kórussal és Orfeo Zenekarral már 2014 óta dolgoznak együtt a Versailles-i Barokk Zenei Központtal, s fontos továbblépésnek tartják, hogy e francia-magyar kulturális együttműködést – Magyarországon a MÜPA után első alkalommal – Pécsre is kiterjesztik.

Boismortier hihetetlenül népszerű volt kortársai körében, hírnevét elsősorban zseniális hangszeres kamara-darabjainak köszönhette (több mint 100 opuszt adott ki, s ezek eladásából jelentős vagyont is szerzett) – a korabeli és modern kritika egyaránt megemlítette, hogy tehetségét szinte elaprózta ezekre a művekre. Ennek fényében különösen meglepő, hogy legnagyobb szabású műve, az 1736-os Amor utazásai (Les Voyages de l’Amour) című opera a 18. század óta máig előadatlan maradt.

A prológusból és négy felvonásból álló opera egyes felvonásai különböző helyszíneken játszódnak és különálló történetet mesélnek el. A prológus Küthereia kertjében játszódik, allegorikus szereplők mellett Ámor és Zefír párbeszédével. Ámor - a szerelem isteneként - az igaz és hűséges szerelmet keresi: Zefír erre utazást javasol neki. Ámor tehát útnak indul, hogy a következő felvonásokban különböző helyszíneken (a faluban, a városban és a királyi udvarban) felkutassa a hozzá illő, hűséges társat.

A közel háromszáz éves színpadi mű az évek során méltatlanul feledésbe merült, tudomásunk szerint e kiváló opera most hangzik el először a 18. század óta, az előadáshoz és lemezfelvételhez a modern kiadást kifejezetten erre az alkalomra készítette a kéziratból a Versailles-i Barokk Zenei Központ (Centre de Musique Baroque de Versailles).

Közreműködők:

- L’Amour : Chantal Santon - szoprán

- Zéphyre : Katherine Watson - szoprán

- Daphné : Judith Van Wanroij - szoprán

- Lucile, Dircé, Hylas, un Habitant de Cythère : KatiaVelletaz - szoprán

- Béroé, Julie, uneBergère, unePrêtresse : ÉléonorePancrazi - mezzo-szoprán

- Tersandre, le Devin, Ovide, Adherbal, un Habitant de Cythère : Thomas Dolié – baryton

- Purcell Kórus

- Orfeo Zenekar (korabeli hangszereken)

- Koncertmester: Simon Standage

- Vezényel: Vashegyi György

Jegyvásárlás: https://www.kodalykozpont.hu/programok/boismortier-les-voyages-de-l39amour

 

Sajtóinformációk:

Halász Kinga - kommunikációs munkatárs
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 

Megjelent: 20 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 10 szeptember 2019 10:05
Tovább a kategóriában: « Bauhaus Ünnep

PRESS RELEASE HUNGARY

Elérhetőségek:

Telefon: +36-70-882-6760
E-mail: info@pressreleasehungary.com

© 2018 Press Release Hungary. Minden jog fenntartva! - All Rights Reserved. Designed By Svsco